Info

Galleria Linnankatu 13 esittää taidegrafiikkaa ja valokuvataidetta, mutta se ei halua olla pelkästään taidenäyttely, vaan moniaistinen kokemus. Musiikki on oleellinen osa näyttelyn tarjoamien nautintojen ja elämysten kokonaisuudessa. Musiikin kieli, liikedynamiikka ja eläytyminen linkittyvät kiehtovalla tavalla näyttelyssä esitettävään taidegrafiikkaan. Joillakin taidegrafiikan työvaiheilla voidaan katsoa olevan yhtäläisyyksiä esittävien taiteiden kanssa. Monimutkaisen kuvarakenteen telaaminen edellyttää toisinaan haastavaa ja monimutkaista ihmiskehon ja – käden koreografiaa. Haastetta lisää se, että koreografia on toistettava samana ja samalla herkkyydellä nelisensataa kertaa.

Vedostaja ja taidegraafikko Kalle Berg kertoo:

“Ennen kuin ehdin oppiin Tamarind Instituuttiin, Yhdysvaltoihin, muistan Kuutti Lavosen kertoneen nähtyään Tamarindin vedostajamestarin, Bill Lagattutan, työn touhussa, että tuo mies “liikkuu kuin pantteri”.  Se oli totta. Vuosikymmenten työ oli hionut Billin liikkeisiin eleganssia, pehmeyttä ja täsmällisyyttä. Billin työskentelyä saattoi seurata kuin tanssia, tai kuin taitavan muusikon työskentelyä.”

Myös kuvataiteilija Kuutti Lavonen rinnastaa graafikon ja hänen vedostajansa yhteistyön musiikkiin:

“…on kuin painajan ja taiteilijan välinen yhteistyö olisi eräänlaista vapaata jazzia, johon kumpikin tuo oman ammattitaitonsa ja värisävyt sekä värien päällekkäisvaikutus pyritään analysoimaan mahdollisimman tarkkaan.”

Taitavien muusikoiden työskentelyä pääsee Linnankadulla seuraamaan noin kymmenessä oheiskonsertissa, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Niissä esiintyy aikamme arvostetuimpia klassisen musiikin tulkitsijoita kuten sopraano Helena Juntunen sekä nuoria nousevia kykyjä. Konserttien ajankohdat löytyvät Itä-Savon menovinkeistä sekä tapahtuman verkkosivuilta.

Näyttely tarjoaa jokaiselle jotakin, musiikista nauttiva pääsee kokemaan jotakin uutta, keräilijä löytää aarteita, kokija elämyksiä ja joku saattaa ensimmäistä kertaa elämässään uskaltautua sijoittamaan taiteeseen, joka on ainutlaatuista, mutta hintatasoltaan kutsuvaa.